När måste jag uppsöka tandvård?
Det är viktigt att uppsöka en tandläkare om du drabbas av tandvärk. Detta för att om du dina problem förblir obehandlade kan dessa förvärras.
Kontakta oss om du drabbats av några av dessa symptom:
- Svullnad i munnen.
- Molande värk i munnnen.
- Tänder som ömmar och gör ont när du tuggar och äter.
- Trauma mot munnen.
- Ilningar.
- Svullet och smärtande tandkött.
- Odefinierad smärta i munnen.
Vid akuta besvär är du alltid välkommen att höra av dig.
Även på kvällar eller under helger, så hjälper vi dig efter överenskommelse.
Akut tandvård Uppsala
Har du fått tandvärk?
Tandvärk är ett tecken på att någonting inte står rätt till i munnen. Tandvärk kan göra väldigt ont och bero på en mängd olika saker. Många gånger behöver åkomman behandlas för att värken ska försvinna.
Om du drabbas av tandvärk är det viktigt att du inte dröjer för länge med att uppsöka tandvården, kontakta oss. Det är bättre att arbeta förebyggande och behandla problematiken i tid än att riskera att besvären blir värre.
Tandvärk är en vanlig åkomma som kan orsaka smärta och ge personen som drabbats allvarliga besvär. Den vanligaste orsaken till tandvärk är att tandnerven, pulpan, blivit inflammerat av ett kariesangrepp. Om du inte uppsöker en tandläkare riskerar du att problemen blir värre.
Symptom på tandvärk
Hur man upplever tandvärk varierar. Vart i munnen det gör ont och vad den bakomliggande orsaken är påverkar hur smärtan uppfattas. Eftersom tandvärk är svår att definiera kan det vara omöjligt att säga exakt vart det gör ont.
Du som har tandvärk kan påverkas på flera sätt.
Ilningar
Huggande smärta
Molande värk
Smärta som känns som huvudvärk
Orsaker till tandvärk
Att få tandvärk är ett tecken på att någonting i munnen inte står rätt till. Tandvärk kan uppstå i tänderna, tandköttet eller i käkarna. Allra vanligast är det att tandvärken uppstår på grund av olyckor, tandgnissling, infektioner, inflammationer eller stora kariesangrepp.
Hur behandlas tandvärk?
När du söker tandvård för att få bukt med tandvärk undersöker tandläkaren det område där du känner smärta. Tandläkaren tar även röntgenbilder för att kunna se över områdena kring rötterna. Se våra olika behandlingar.
Hål i tänderna
Ett större kariesangrepp som inte blivit behandlat kan orsaka smärta i tanden. När hålet nått in till tandnerven orsakar bakterierna en inflammation i tanden. Om hålet förblir obehandlat sprids inflammationen genom rotkanalen till benvävnaden och orsakar då en mer molande smärta.
Synliga tandhalsar
Det yttersta skiktet, emaljen, skyddar nerven. Men där tandköttet börjar tar emaljen slut och så även skyddet. När tandköttet drar sig tillbaka kan tandroten bli synlig. Roten skyddar inte nerven lika bra som emaljen. Då kan ilningar uppstå.
Infektioner
Om en tand är inflammerad kan inflammationen sprida sig ut till vävnaden. Om det händer kan var bildas och en dov smärta kan uppstå. Om detta händer kan tanden behöva rotfyllas. En tand som redan är rotfylld kan ändå drabbas av infektioner. Det betyder att en rotfyllning kan vara otät och att det kommer in bakterier. Dessa kan spridas genom rotspetsen och då blir käkbenet inflammerat eller infekterat. En infektion kan även uppstå när en ny tand bryter igenom, särskilt visdomständer drabbas lätt av inflammation när de växer fram.
Skador och sprickor
Tandvärk kan uppstå om tanden utsatts för ett trauma och om du exempelvis bitit sönder den. Skador eller sprickor i tänderna kan exempelvis blotta tandnerven och göra tanden extra känslig.
Lagningar
En tand som tidigare haft hål som lagats kan vara sämre skyddad än en helt frisk tand. Otäta fyllningar, försämrad isolering och borrning kan orsaka ilningar och värk.
Tandpressning eller tandgnissling
Om du pressar eller gnisslar tänderna blir påfrestningen på hög. Det kan orsaka en träningsvärk i käkarna som kan upplevas som tandvärk. När man gnisslar eller pressartänderna är det stor risk att du sliter ned dem. Det kan i sin tur leda till att tanden inte får ett tillräckligt bra skydd och värk kan uppstå.
Tandutdragning
När du dragit ut en tand kan det göra ont. Oftast går smärtan över på några dagar. Men det kan även hända att hålet efter tanden blir infekterat. Då kan du drabbas av både svår värk och feber.
Tandinfektioner behöver inte alltid behandlas med antibiotika utan kan läka ut av sig själva, men om du exempelvis har problem med hjärtat eller nedsatt immunförsvar är det viktigt att vara extra försiktig. Det vanligaste behandlingssättet är att antingen laga, rotfylla eller dra ut tanden.
Vanliga frågor vid akut tandvård
-Tandvärk, ilning i tanden, lossnad fyllning, sprucken protes, lossnad krona/ bro?
Orsak : karies, sprickor, ökat tuggtryck, tandlossning.
Eventuella behandlingar: lagning , rotfyllning , tandutdragning , ny protes/ lagning av protes
Kontakta oss på : 018-51 40 01 - 070-453 07 08